Om Eggeby Folkmusikfestival
Startsida
Om festivalen
Program
Medverkande
Allspelslåtar
Bilder
Kontakt
Uppdaterad
18-04-12

Under 1980-talet och några år in på 90-talet fanns det en spelmansstämma som hette "Järvastämman". Den ägde rum i augusti månad på Husby gård på Järvafältet i nordvästra Stockholm. Det är den stämman vi har återupplivat, men nu för 9:e gången på Eggeby gård - inte långt från Husby. Arrangör är Järva Folkets Park, som har sin hemvist på Eggeby.

Festivalen är i stort uppbyggd på ett traditionellt sätt med allspel, buskspel, estradspel och dansuppvisningar. Eftersom Eggeby ligger - där det ligger - mitt emellan de tre stadsdelarna Rinkeby, Tensta och Husby med sin mångkulturella befolkning har vi ibland också ett par unika inslag med internationell folkmusik. Vi kommer att inleda med rundblåsning på näverlur och kohorn och avsluta festivalen med taptot på näverlur.

En stor fördel med att vi är på Eggeby gård är att vi inte är lika väderberoende som de platser, där man bara kan vara utomhus. På grund av regn ägde 2006 och 2010 års stämmor rum inomhus i den mycket rymliga teaterladan, och buskspelet kunde genomföras i olika mindre lokaler på Eggeby. Strålande väder 2007, 2008, 2009, 2011 och 2012 gjorde att vi de åren kunde genomföra spelningarna utomhus runt vår dansbana.

De tidigare stämmorna med över 30 medverkande spelmän varje gång har blivit så uppskattade både av de medverkande och publiken att vi har beslutat att fortsätta denna årligen återkommande tradition. Välkomna spelmän, folkmusikdiggare och alla andra till årets musikaliskt spännande Folkmusikfestval söndagen den 20 maj 2018.